Totalt överbevisad

Vinteräpplen
Josefine Sundström
Bonniers 2010
E-bok

För mig är Josefine Sundström väldigt mycket tv-programmet Voxpop, som jag tittade på jämt med pappa när jag var liten. Alltså är hon, tills alldeles nyligen, tv för mig, inte litteratur över huvud taget. Jag visste att hon hade gett ut boken Vinteräpplen men det var först nu när jag såg att hon var aktuell med sin andra bok Boel och Oskar och även skulle komma till Kalmar på Bokens afton som jag blev intresserad av att läsa någonting av henne. Förväntningarna var låga, för jag trodde verkligen inte att hon kunde skriva speciellt bra.

Så jag får defintivt se mig besegrad. För Vinteräpplen var så mycket bättre än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Jag läste med nära till tårarna flera gånger och minst lika ofta blev jag rasande arg. Jag tycker synd om Tova och hennes mamma Mari och lider med dem i deras svåra förhållanden. Men även Maris mamma berör, trots att hon inte är fokus i historien. Tre generationer finska kvinnor som stöter på det ena stora problemet efter det andra. Mari behandlas som att hon vore helt värdelös och blir slutligen gravid. Tova blir upp över öronen förälskad, men det visar sig snart att förhållandet blir fruktansvärt.

Men båda kvinnorna är oerhört starka och det finns hopp. De vågar ta steget och försöka göra någonting. Och det är vad som är så fantastiskt.

Ibland är det verkligen så underbart att bli totalt överraskad och överbevisad.


2 thoughts on “Totalt överbevisad”

  1. Ja, det är verkligen kul att bli överraskad. Jag visste inte heller att Josefine Sundström skriver romaner. Borde kanske läsa någon av hennes böcker. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *