Jag tror att jag har en ny favoritförfattare

Älskad, saknad – Joyce Carol OatesÄlskad, saknad
Joyce Carol Oates
Bonniers förlag 2006
Pocket – 431 sidor

Jag har länge velat läsa någonting av Joyce Carol Oates, men av någon anledning har det inte blivit av förut. Jag trodde att det skulle vara bra läsning, men kanske något tung och svårläst. Och kanske var det det som avskräckte mig, tills två av hennes böcker plötsligt stod i bokhyllan och väntade på mig.

Jag hade verkligen fel, är det enda jag kan säga. Det var verkligen inte svårläst, snarare tvärtom. En liten bit in i boken får jag en stark känsla av att det här är helt rätt, det här är någonting som jag verkligen tycker om. Jag får Anna Gavalda-vibbar, och hon är ju som bekant en av mina absoluta favoriter. Och nu verkar det som att jag har hittat en till.

Älskad, saknad handlar om 31-åriga Nikki Eaton som precis som varje år besöker sin mamma för en mors dag-lunch. Hon vet att det kommer att bli jobbigt och vara en konstig blandning människor där, men det är ändå tradition. Och så blir det. Precis när hon ska åka därifrån börjar hon smågräla med mamman och bestämmer sig för att inte höra av sig på ett par dagar. Men när några dagar gått ringer Nikkis syster och undrar om Nikki hört något av mamman. Det har hon ju inte, så hon åker dit för att ringa på. Huset är tomt och katten verkar orolig och rädd. Till slut hittar Nikki sin mamma ute i garaget, brutalt mördad av en rånare.

Med ens förändras hela Nikkis tillvaro och det är egentligen det som boken handlar om. Hur Nikki bit för bit får reda på ytterligare en liten hemlighet om sin mors liv när hon ska reda ut sorger och efterlämnade saker. Samtidigt ser hon själv hur lik hon är sin mamma och hur hon allt mer nästan blir henne. Sorgen beskrivs på ett varmt sätt och det händer egentligen inte så mycket efter att mamman har mördats. I stället är det Nikkis inre förvandling som är i fokus och som är det intressanta. Precis som i de Anna Gavalda-böcker jag tycker så mycket om så händer det så mycket, samtidigt som det inte händer någonting alls. Ibland blir det dock lite segt, vilket är det som drar ner betyget.

Som tur är finns nu två till böcker av Joyce Carol Oates som väntar på mig i bokhyllan; en egen och en lånad från biblioteket. Så nu ska jag allt ta reda på om hon är en ny favoritförfattare.


5 thoughts on “Jag tror att jag har en ny favoritförfattare”

  1. Den låter väldigt bra! Nu när jag läser mer bokbloggar så inser jag mer ich mer hur duktig du är på att recensera! Har tyckt om de innan men än mer nu. Du förklarar snabbt handlingen, fördjupar och väver in åsikterna. Så en recention blir sällan tung eller lång. Cram/Din eviga bokbloggsbeundrare.

    1. Tack vad du är snäll, Charlie 🙂 Hoppas att det finns fler som håller med dig 😉

  2. Kul att du har upptäckt Joyce Carol Oates. 🙂 Älskad, saknad är en av mina favoritböcker, men hon har verkligen skrivit många bra. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *