En hopplös kamp mot rättsväsendet

Lena Ebervall & Per E Samuelson – Mördaren i folkhemmetMördaren i folkhemmet
Lena Ebervall & Per E Samuelson
Piratförlaget 2012
Inbunden – 431 sidor

Olle Möller var en hyllad svensk friidrottsstjärna, fram tills 1939 när tioåriga Gerd Johansson hittas brutalt mördad vid Lötsjön i Sundbyberg. Det finns inte många bevis för polisen att samla in, men på Gerds kropp finns fibrer från potatissäckar och hundhår. Olle jobbar med att köra ut potatis och han har en schäferhund, som han strax efter mordet låtit avliva. De bevisen får polisen att rikta sina misstankar mot honom och det spelar ingen att han nekar och kan visa upp flera olika alibin för mordkvällen. Han blir dömd till elva års fängelse.

Möller blir även misstänkt för ett annat flickmord, på lilla Kerstin, men där räcker inte bevisningen till dom. Allmänheten är dock säker på att han är skyldig även till detta mord och det kommer att förfölja honom. I hela Sveriges ögon ses han som barnamördaren Möller och är någon som man skrämmer sina barn med.

1959 har han sedan ett tag tillbaka flyttat till Örebro med sin nya familj för att kunna börja ett nytt liv. Men då råkar han vara i samma sjukhusväntrum som en kvinna som sedan försvinner och misstankarna riktas återigen mot honom. Trots att de flesta vittnesmål och omständigheter pekar mot andra håll döms han återigen för en helt annan sorts mord, på kvinnan Ruth Lind i Örebro, trots att vittnesmålen pekar i en helt annan riktning. Själv nekade han till anklagelserna ända fram till sin död 1983.

Advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson berättar i romanform historien från början till slut. Både polisernas arbete och Möllers eget liv skildras, och även alternativa möjligheter till vilka som skulle ha kunnat begå brotten.
Det är en hemsk historia om hur lönlös kampen mot rättvisan blir när polis, domstolar och allmänhet på förhand har bestämt sig för vem som är skyldig. Det är svårt att inte bli upprörd.

Det är en helt otroligt thriller, med den stora skillnaden att det här faktiskt har hänt i verkligheten. Det slarviga polisarbetet får en att må dåligt och det är svårt att inte dra paralleller till diskussionerna som just nu förs om Thomas Quick. Hur fungerar och har det svenska rättssystemet egentligen fungerat?

Och det värsta av allt – om en oskyldig man döms betyder det att den riktiga mördaren går fri.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *