Precis så viktig att läsa som alla andra säger

Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken
Jonas Gardell
Norstedts 2012
Inbunden – 293 sidor

Hur skriver man om någonting som alla redan känner till, många har läst och många har sett? Att komma med någonting nytt när det gäller Torka aldrig tårar utan handskar känns som helt omöjligt. Att boken finns kan inte ha undgått någon. Att den handlar om Rasmus från Värmland och Benjamin som är Jehovas vittne och som träffas i Stockholm kan inte heller ha slunkit undan. Att huvudfokus i boken är på hur homosexuella och då framför allt de aidssmittade behandlades i Stockholm för inte alls speciellt länge sedan vet nog alla.

Jag var säker på att jag skulle gilla den här boken redan innan jag började läsa den, ja, redan innan jag hade den här hemma. Och det var just för att jag sett så mycket av vad alla andra tänker om den. För den är precis så bra och så läsvärd som hyllningarna säger. Historierna om Rasmus, Benjamin och de andra männen blir så närgångna och verkliga att det verkligen inte går att slå ifrån sig att det här är en sanning, en hemsk sådan, som berättas. Jonas Gardell vet vad han skriver om och det märks att han har lagt ner lång tid och mycket omsorg för att allting ska bli rätt. All heder åt det.

Men det är synd att historien har fått så mycket uppmärksamhet som den har gjort. För det är svårt att undkomma en känsla av att man känner igen mycket när man läser. Det kan såklart vara på både gott och ont, ibland gör det till och med att man vill veta mer och får en aha-känsla när man får veta ännu mer. Därför hade jag önskat att boken var så mycket längre och gick ännu närmare de olika personerna. Jag lämnar dem alldeles för fort och längtar nu så oerhört mycket efter del två som kommer i januari.

Att jag dessutom hade läst Andreas Lundstedts historia om livet som hiv-positiv i dag, Mitt positiva liv, gav också en en bra utgångspunkt för den här boken. Tillsammans skapar de ett väldigt bra sammanhang och ger en fördjupad bild av både livet som homosexuell och hiv-positiv/aidssjuk. Därför borde alla som gillar den ena även läsa den andra. Och kanske alla andra också.


One thought on “Precis så viktig att läsa som alla andra säger”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *