3 december: En annorlunda berättarröst

Lilla Liesl Meminger stjäl sin första bok på sin brors begravning, och det är tack vare den som hon lär sig läsa. Sedan följer fler därpå, stulna ur bokbål och bibliotek. Allt för den goda sakens skull – att hon är intresserad av litteratur. Och allt samtidigt som andra världskriget rasar berättas en viktig historia där hon själv står i centrum.

Liesl är visserligen huvudpersonen i Markus Zusaks Boktjuven, men historien är någon annans. Nämligen Döden. En död som är mänsklig och observerande, som suckar över hur människorna har ihjäl varandra. Genom hens ögon får vi följa Liesl, och det är som att stå bredvid och titta in genom fönstren när hon stjäl sina böcker.

Det här är mysigt, men framför allt är det viktigt. Och annorlunda.

Här hittar du hela adventskalendern.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *