5 december: En klassiker värd namnet

Dostojevskis Brott och straff kan vara den bästa klassikern. Så enkelt är det. Man kan tro att den ska vara svår och tung, men det stämmer inte. Visst är ämnet tungt, det är ändå ett mord som begås och Raskolnikov kämpar med sina inre känslor, men det är inte svårt att ta till sig. Snarare tvärtom. Det är skrivet på ett sätt som gör att man själv skulle kunna vara mördaren som går omkring och våndas. Och fast det är så länge sedan den publicerades första gången så känns det inte gammalt och svårläst. Det är det som är den största vinsten med Brott och straff.

Ska du läsa en enda klassiker i vinter tycker jag att det ska vara den här. Och om du ska ge bort en klassiker, borde det också vara den här. Kort och gott, läs den.

Se alla luckor i adventskalendern här.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *