10 december: Bli aldrig en fjäril i koppel

Det är orden “Bli aldrig en fjäril i koppel” som fastnar både i Zinat Pirazdehs huvudperson Shirin och i mig som läsare från boken Fjäril i koppel. Den vackra meningen innehåller så mycket och sammanfattar samtidigt vad hela boken handlar om. Unga iranska Shirin som inte vill vara riktigt så som flickor ska vara. Det handlar om mod, sorg, glädje och styrka. För Shirin vågar ta stora steg när andra kanske hade tagit små eller nöjt sig med att stå stilla. Och den lilla flickans tankar är viktiga och tankvärda.

Boken är delvis sann, utifrån Zinats egen uppväxt och flykt från Iran, vilket märks och gör att historien blir lätt att ta till sig. Även hennes sida som komiker kommer in – trots att boken bitvis är tung och riktigt sorglig så finns det många delar som gör att man ler för sig själv. Och det är den blandningen som gör den till vad den är.

Läs alla delar i adventskalendern här.


4 thoughts on “10 december: Bli aldrig en fjäril i koppel”

  1. Jag har faktiskt klämt på den där boken många gånger på biblioteket just på grund av dess titel! Får ta hem och läsa den snart tror jag! 🙂

    1. Sluta kläm och ta med hem! (Titta, julklappsrimmen kommer visst tidigt i år 😉 )

    1. Jag tycker verkligen att du ska läsa den, den överraskade mig på så många sätt och är verkligen läsvärd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *