Nu är sammanslagningen godkänd

Dagens Nyheter skrev i går att det nu är klart att Akademibokhandeln och Bokia får gå samman. Konkurrensverket har gett sitt tillstånd till det nya samgåendet och företaget bakom Akademibokhandeln, KF Media är mycket nöjda.

Frågan är hur bra det egentligen är för bokbranschen, och då framför allt för de mindre bokhandlarna ute i landet. På det här sättet finns en risk att Bokia/Akademibokhandeln blir ännu större och tar större delen av bokkunderna. Samtidigt kan man förstå att det är tufft även för dem rent ekonomiskt, enligt DN-artikeln har Akademibokhandeln gått back 77 miljoner 2011 och Bokia 40 miljoner.

Därför ser man det som ett viktigt steg inför framtiden. KF Medias vd Maria Hamrefors nämner i pressmeddelandet att det är ett sätt att stärka den fysiska bokhandelns roll. Men är det verkligen det som sammanslagningen gör?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *