En annorlunda vänskap

Josefine Sundström – Boel och OscarBoel och Oscar – Josefine Sundström.
Boel flyttar in i sin nya lägenhet med hopp om lugn och ro och en chans att kunna börja om på nytt igen. Men ovanför henne bor den gamle mannen Oscar, som dessutom är arkitekten bakom huset och som vill ha lite koll på vad det är för människor som bor där. Han söker kontakt hos den unga nyblivna grannen, men hon vill inte ha någon ny vän. Dock så korsas deras vägar på olika sätt och de inser snart att båda två har otroligt tunga bagage som de bär på. Ingen av dem vill visa det utåt, men de har det inte lätt. Något som det visar sig att de kan hjälpa varandra med. Framför allt dyker Oscar upp vid rätt tidpunkt i Boels liv, precis innan det är för sent att rätta till någonting som gått totalt åt skogen.

När jag hörde Josefine Sundström prata om den här boken på Bokens afton i Kalmar sa hon att hon hade haft två tankar med boken. Dels att skriva någonting som var mer lättsamt än debuten Vinteräpplen, någonting som folk kunde le åt, och dels att förmedla hur hennes egen generation (i 30-årsåldern) är lata och slösar bort alla resurser som vi har runt omkring oss.

Jag tycker att hon lyckas med båda. Jag blir riktigt irriterad på hur Boel inte vill ta tag i sitt liv och våga gå tillbaka för att kunna gå vidare och hur hon inte riktigt tänker på världen omkring sig. Men jag ler också åt hur Boel och Oscar hittar varandra och hur åldersskillnaden inte spelar någon roll.

Men samtidigt är det sorgligt, riktigt sorgligt. Och det är på något sätt det fina i historien. Tyvärr känns den inte lika välskriven som Vinteräpplen och jag har lite svårt att hålla koncentrationen uppe hela tiden. Jag känner igen hennes sätt att skriva, men ibland önskar jag att jag fick komma karaktärerna ännu lite närmare än vad jag får. Då hade jag verkligen kunnat förstå framför allt Boel, för just nu suckar jag en hel del åt hur hon beter sig.


Titel:
Boel och Oscar
Författare: Josefine Sundström
Förlag och år: Forum 2012
Typ: Inbunden – 273 sidor


One thought on “En annorlunda vänskap”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *