14 december: En hemsk historia, tyvärr sann

Nu är det bara tio dagar kvar till julafton och därmed dags att öppna lucka nummer 14. Bakom den döljer sig en bok som visserligen var väldigt länge sedan jag läste, men som verkligen satte spår. Ishmael Beah berättar i Lång väg hem den hemska historien om hur han som tolvåring rekryterades till att bli barnsoldat i Sierra Leone och sedan arbetade där under tre år, tills han blev utköpt av en Unicef-representant. Han berättar om hur kriget blir vardagen för så många små barn och hur avtrubbade de blir för vad de egentligen gör. När han slipper därifrån vill han bara tillbaka, kriget är det enda som räknas. Det tar lång tid innan han blir en “vanlig” människa igen och minnena plågar honom fortfarande. Han skickas tillsammans med andra i väg för att “avprogrammeras” – och det är minst sagt inte det lättaste.

Men han lyckas ta sig vidare i livet och vill med den här boken visa hur krig egentligen påverkar människor och hur barn tvingas in i ett liv som soldater. Det är svårt att inte må dåligt och bli berörd av den här sanna historien. Och definitivt svårt att glömma.

Här hittar du hela adventskalendern.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *