16 december: En stark och lärorik historia

Afghanistan är ett land vars historia jag inte känt till jättemycket om. Men genom att läsa Flyga drake av Khaled Hosseini lär man sig en hel del. För under tiden som läsaren följer pojken Amir och hans bästa vän Hassan får man veta mycket om hur landet fungerade och dess historia. Hassan är son till Amirs pappas betjänt, men så länge de är små spelar det ingen roll. Men när Amir sedan börjar inse att Hassan ses som annorlunda (det finns dessutom en speciell händelse i boken som förändrar allt) så börjar han sakta dra sig undan och sviker sin bäste vän.

Det handlar om lojalitet och vänskap på ett sätt som är starkt och berör, samtidigt som Afghanistans hemska historia rullas upp. Därför passar den bra till så många olika sorters läsare och vid olika tillfällen. Boken har även filmatiserats, ganska lyckat tycker jag, det mesta ur boken finns faktiskt med. Och eftersom vi lär oss ganska lite om Afghanistan i skolan blir det här en bok som är värd att läsa på så många plan.

Se alla delar i adventskalendern här.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *