18 december: På jakt efter lyckan

Enligt ett inslag i Aktuellt i går kväll är vi svenskar tydligen relativt lyckliga. Enligt forskarna i inslaget beror en stor del av lyckan på hur bra grundförutsättningar vi har – det vill säga, att om vi har råd med att uppfylla de basala behoven (boende, mat etcetera) så har vi större chans att bli lyckliga.

Det är just det som är temat i Francois Lelords bok Hectors resa – eller jakten på lyckan. Psykologen Hector reser jorden runt för att försöka ta reda på vad det egentligen är som gör människor lyckliga. Kan vi köpa oss till lycka eller är det någonting annat som spelar en större roll? Är lycka samma sak över hela världen? På ett sagoliknande sätt berättas en historia som väcker många tankar om hur lycklig man själv egentligen känner sig och vad det är som spelar roll.

Det här är helt enkelt en saga för vuxna med någonting att fundera över. Perfekt för den lite mer filosofiskt lagda.

Se alla luckorna i min adventskalender här.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *