Topp tio 2012: Plats 10–6

Plats 10: Hungrig av Crystal Renn
Crystal Renn gick från underviktig, anorektisk modell till att våga lyssna till sin kropp och bli en av världens mest framgångsrika plusmodeller. Hennes historia om modellvärldens, men också den vanliga världens, press på unga flickor att hela tiden hetsa sig till att bli smala är oerhört viktig. Både hennes egna erfarenheter och de fakta hon presenterar om vikt och genetiska förutsättningar är intressanta. Den här boken gjorde stort intryck på mig det här året och jag tror att den skulle passa bra som läsning i skolan.

Plats 9: Sandmannen av Lars Kepler
Paret Ahndorils fjärde bok om polismannen Joona Linna var årets sista bok för min del, men ändå en av de bästa. Och trots att jag tycker att det emellanåt är överdrivet och lite för filmiskt så går det inte att komma ifrån att det är välskrivet, spännande och smart berättat. Seriemördaren Jurek Walter är en riktigt vidrig person och det riktigt kryper i mig när jag läser om honom. De är onekligen bra på att skapa vidriga personer.

Plats 8: Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare av Hannes Råstam
Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han ju heter nu för tiden, har minst sagt varit på tapeten i år. Och Hannes Råstams bok, som släpptes postumt, bidrog till det. Han har gått igenom all bevisning för och emot Quick, intervjuat honom själv och personer som var del av utredningarna på ett eller annat sätt. Det är en helt sjuk historia och oerhört svårt att förstå hur Quick faktiskt kunde dömas för så många mord på så svaga grunder. Helt otroligt.

Plats 7: Nattens cirkus av Erin Morgenstern
I våras trillade ett recensionsex ner i min brevlåda och från att ha tittat på den en gång var jag säker på att det inte var någonting för mig. Men från första sidan blev jag överbevisad. För trots att det är en historia om magi och trolleri så är den placerad i vår värld och känns inte speciellt främmande. Jag åker med den magiska cirkusen och lider med de båda unga magikerna som måste kämpa mot varandra – trots den starka kärlek som uppstår.

Plats 6: Bortom varje rimligt tvivel av Malin Persson Giolito
Mycket mördare och brott blir det på den här listan, men så får det vara det här året. Malin Persson Giolito har skrivit en historia som inte är sann, men som mycket väl skulle kunna vara det, inte minst för att den är aktuell i och med fallet Quick. Här är det nämligen en dömd våldtäktsman och mördare, hatad av hela landet, som vill begära resning och Sophia Weber får uppdraget trots att hon själv egentligen också tror att han faktiskt har begått brottet. Åtminstone till en början.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *