Topp tio 2012: Plats 5–2

Plats 5: Mördaren i folkhemmet av Lena Ebervall & Per E Samuelson
Historien om hur friidrottaren Olle Möller mot sitt nekande dömdes för två mord och misstänktes för ett tredje fångade mig djupt. När jag dessutom läste den ungefär samtidigt som boken om Thomas Quick blev det lätt att dra paralleller och förfäras över det svenska rättssystemet. Att Olle Möller kunde dömas trots att egentligen ingenting pekade mot honom är ganska otroligt och författarparet gör ett bra jobb med att ta läsaren tillbaka till den tiden genom skicklig gestaltning och förmodligen stor research.

Plats 4: Torka aldrig tårar utan handskar: Kärleken av Jonas Gardell
Förmodligen den bok som ingen svensk har kunnat missa under det här året, med tanke på all uppmärksamhet både boken och tv-serien fick. Rättmätigt, skulle jag säga, historien om hur vi behandlade aidssjuka för inte mindre än trettio år sedan är hemsk och någonting som historieundervisningen totalt missat. Det är någonting vi behöver få veta och läsa om och jag ser verkligen fram emot den andra delen som släpps inom kort.

Plats 3: Det bästa av allt av Rona Jaffe
Det här var en fantastisk, om än dock lite skrämmande, resa tillbaka till 1950-talets New York och arbetet som sekreterare på ett förlag. Kvinnorna som vi får följa med kämpar med allt från arbetsrelaterade problem till kärleksbekymmer. Alltså inte speciellt svårt att känna igen sig i. Det är lätt att fråga sig hur långt från den tiden vi egentligen har kommit, även om det självklart finns mycket, framför allt i företagets mäns agerande, som skrämmer en.

Plats 2: Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt & Cecilia Blankens
Att artisten Andreas Lundstedt är hiv-positiv visste jag redan, men jag hade ingen aning om hur det också fått honom att bli drogmissbrukare och att leva dubbelliv. I den här självbiografin är han så ärlig som det går att bli och berättar om kampen för att orka leva trots vad han till en början såg som en dödsdom, och kampen för att inte låta någon få veta – förmodligen skulle hela världen vända honom ryggen om de visste. Men det fina är att det blev precis tvärtom och nu känner han sig redo att prata ännu mer om det.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *