En liten, lättläst klassiker

Truman Capote – Frukost på TiffanysFrukost på Tiffany’s – Truman Capote.
Huvudhistorien i den här boken är självklart Frukost på Tiffany’s om den 19-åriga Holly Golightly,men det är de andra tre novellerna i slutet av boken som faller mig i smaken. Själva Tiffany’s-historien tycker jag blir lite rörig och lång, även om jag självklart kan förstå varför den väckte uppmärksamhet när den kom och varför den är en klassiker. Truman Capote tecknar ett levande porträtt av den unga kvinnan med starka drömmar, som både är stark och naiv på samma gång. Ibland berättar han om henne på ett nästan drömmande sätt, för att nästa stund nästan ironisera över henne. Och kanske är det där som han tappar mig en smula. Men det är verkligen inte svårläst eller svårtillgängigt, framför allt inte de tre novellerna, och det gör det hela till en lätt och trevlig läsning.

Men det bästa med den här boken är ändå omslaget. Jag hoppas verkligen att Bonniers fortsätter att ge ut klassiker med nya omslag, för de är verkligen fantastiskt fina.


Titel:
Frukost på Tiffany’s
Författare och år: Truman Capote 1958
Förlag: Bonnier Pocket
Typ: Pocket – 182 sidor


One thought on “En liten, lättläst klassiker”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *