En stark historia värd att läsas flera gånger

En blomma i Afrikas öken – Waris Dirie.
Det är många år sedan jag läste En blomma i Afrikas öken men den har funnits kvar i mitt minne och när jag tog upp den i min adventskalender blev jag sugen på att läsa om den. Och det ångrar jag verkligen inte. För det här är en speciell historia, som berättas nära och med känsla. Waris Dirie berättar om sitt liv, från uppväxten i Afrika till livet som fotomodell i Europa och USA. Men vägen dit var långt ifrån lätt. Som flicka blir hon könsstympad, någonting som påverkar henne hela livet och som senare får henne att engagera sig mot könsstympningen.

Som ung tonåring flyr hon sedan och lyckas med släktingars hjälp ta sig till London. Men det är bara början på den resa som ska ta henne till den hon sedan blir.

Inte minst könsstympningen är en viktig sak, men lika mycket hur svårt hon har att få stanna i Storbritannien och hur hon är så desperat att få stanna att hon två gånger gifter sig med helt fel personer – enbart av praktiska skäl. Men hon vet vad hon vill och är fast besluten att förverkliga sina drömmar.


Titel:
En blomma i Afrikas öken
Författare och år: Waris Dirie 1999
Förlag: Bra böckers förlag
Typ: Pocket – 270 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *