Helt absurt – men ändå bra på något sätt

Christer Lundberg – GräspojkenGräspojken – Christer Lundberg.
När jag skulle gå på Bokens afton här i Kalmar i november tänkte jag förbereda mig väl. Och under min förberedelse så blev jag säker på att det var en av böckerna som jag absolut inte ville läsa – Gräspojken av Christer Lundberg, mera känd som Christer i P3. Det verkade vara så långt ifrån någonting för mig som det bara kan vara.

Men under själva kvällen var han så oerhört bra på att sälja in sin historia om den trettonårige pojken Kalle som av en slump börjar odla cannabis hemma i lägenheten i Göteborg. Snart blir han stor knarkkung och pengarna (men även problemen) bara väller in till Kalle och hans familj. Och eftersom familjesituationen inte riktigt är som den har varit så blir det en bra verklighetsflykt för både Kalle och hans pappa.

Absurt, eller hur? Men Christer är rolig, både när han berättar om sin bok och i själva boken. För man fnissar, suckar och ler oavbrutet genom boken. Framför allt första halvan, där det mesta faktiskt skulle kunna hända (med lite fantasi i alla fall), medan den andra halvan spårar ur rejält. Men det är nästan så att jag accepterar och gillar det, för det är skrivet på ett så lätt, flytande sätt som gör att det går fort att ta sig framåt. Små, roliga kommentarer lättar också upp allt det otroliga.

Trots att det är så absurt så balanserar Christer Lundberg ändå på rätt sida om gränsen för när det blir fånigt. Mycket tack vare sitt sätt att skriva. Och därför är jag glad att jag gav den en chans, trots allt.


Titel: Gräspojken
Författare: Christer Lundberg
Förlag och år: Telegram bokförlag 2012
Typ: Inbunden – 370 sidor


3 thoughts on “Helt absurt – men ändå bra på något sätt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *