Spännande med många vändningar

S J Bolton – Nu ser du migNu ser du mig – S J Bolton.
Unga Londonpolisen Lacey Flint har varit fascinerad av seriemördare sedan hon var liten, framför allt Jack the Ripper. Trots det har hon ännu inte stött på något mordfall under sin, hittills korta, karriär. Tills den dag då en döende kvinna står lutad mot Laceys bil, med blodet forsande ur den uppskurna strupen. Kvinnan dör i Laceys armar och det blir början på någonting helt nytt. Hon får vara med om en mordutredning, även om hon inte själv officiellt får arbeta med den, och det visar sig snart att de har med en Ripperkopia att göra. Som dessutom tydligen har valt ut Lacey på något sätt, för de efterkommande morden sker också i hennes närhet.

Det är lite skruvat, men inte en omöjlig tanke. Copycats är ju ingenting nytt. Och samtidigt är det lärorikt om man inte har stenkoll på Jack the Ripper sedan innan – det är ju en helt otrolig historia om hur någon eller några kunde mörda prostituerade kvinnor i London utan att någon såg något eller visste något. Att göra en modern Jack the Ripper blir därför en tilltalande, och spännande, tanke. Pusselbitarna faller sakta på plats, men för sakta för att vare sig läsaren eller polisen ska kunna se sambanden och lista ut vem som är mördaren. Den ena twisten följer på den andra, och snart vet man inte riktigt var man är på väg. Plötsligt lugnar det ner sig, för att sedan nästa kapitel vara i full gång igen – helt olöst och helt otroligt. Men den värsta vändningen kommer på slutet, och hur mycket ledtrådar Bolton än har placerat ut så har man absolut ingen aning om vad som komma skall. Spännande, eller hur?

Men jag har ett stort men som jag suckar en del över under läsningen. Trots att S J Bolton är kvinna så har hon en tendens att teckna de kvinnliga karaktärerna på ett väldigt typiskt och generaliserande sätt. Så fort en ny karaktär dyker upp. Tyvärr, för i övrigt är det en mycket bra och spännande historia.


Titel:
Nu ser du mig
Författare: S J Bolton
Förlag och år: Modernista 2012
Typ: E-bok – 420 sidor


One thought on “Spännande med många vändningar”

  1. Jag vart såld på Bolton, kändes nytt och så gillade jag – eller gillade är kanske fel ord eftersom det var så vidrigt, men fascinerades av – de viktorianska gory bitarna. Spännande teori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *