Rappt och spännande

Lars Kepler – SandmannenSandmannen – Lars Kepler.
Högt tempo, snabba vändningar, korta kapitel och en otrolig historia. Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, tillsammans Lars Kepler, vet mycket väl hur man komponerar en spännande deckare. Nästan för väl. Allt flyter på och eftersom kapitlen bara är mellan en och fyra sidor långa blir det svårt att lägga ifrån sig historien.

Det här är deras tredje bok om kriminalkommissarie Joona Linna. Den här gången närmar sig historien honom själv när en ung kille som man trodde var mördad plötsligt återvänder levande. För sju år sedan var Joona Linna med och tog fast seriemördaren Jurek Walter och han var övertygad om att pojken var ett av mördarens offer. När det nu visar sig att han lever måste utredningen tas upp på nytt; pojkens syster ska också leva och vara kidnappad. Vilket borde innebära att Walter har en medhjälpare och enda sättet att ta reda på det är att ta sig in till mördaren där han sitter isolerad på en rättspsykiatrisk klinik.

Det är lätt att dra paralleller till aktuella händelser, Jurek Walter får mig att tänka på Quick (bortsett från att Walter faktiskt är grym och skyldig) och trots att det i vissa fall blir på gränsen till överdrivet så känns historien relativt trovärdig. Hemsk visserligen, men inte helt osannolik. Och kanske är det just balansen mellan det verklighetstrogna och det tveksamma som gör att den blir så spännande och livfull.

Det är också skönt att de verkar ha hittat balansen i sitt berättande. I Paganinikontraktet var upplägget för filmiskt för min smak, men i Eldvittnet kändes det bättre igen och nu är det tydligt att de har hittat sitt sätt att berätta på utan att skriva från någon speciell mall. Trots det blir det ibland på gränsen till klyschigt och det finns stunder som jag himlar med ögonen. Men även om det inte är språket och formen som är det mest fantastiska så väger spänningen och berättande upp det.

Det är just det som gör att det är över alldeles för fort. Speciellt med tanke på hur den slutar. Kan jag få nästa del med en gång, tack?


Titel:
Sandmannen
Författare: Lars Kepler
Förlag och år: Bonniers 2012
Typ: Inbunden – 516 sidor


2 thoughts on “Rappt och spännande”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *