Vi måste läsa vidare

Jonas Gardell – Torka aldrig tårar utan handskar: SjukdomenTorka aldrig tårar utan handskar: 2. Sjukdomen – Jonas Gardell.

När första boken i Jonas Gardells serie om hur aids kom till Sverige på 1980-talet tog slut lämnades vi mitt i lyckan och kärleken som spirade mellan Rasmus och Benjamin.  Visst fanns sorgen och döden även i den, som små historier som poppade upp här och där. Men det är ingenting mot vad den gör nu, i Sjukdomen. Aids har kommit med full kraft och drabbar både den ena och den andra av deras vänner – även om inte alla berättar det. Men Rasmus och Benjamin är lyckliga, flyttar ihop och har varandra. Oftast i alla fall; Benjamin tvingas leva dubbelliv – ett med sin älskade och ett med sin Jehovas vittnen-familj. Vilket inte uppskattas av Rasmus.

Men det är här allt blir på allvar. Det här är inte längre framför allt Benjamins och Rasmus kärlekshistoria. I stället är det personerna runt omkring som får stå i fokus. Som Reine, som vi knappt lärde känna i första boken och som inte fick någon plats alls i tv-serien. Den unge mannen som väljer att tyna bort i sin ensamhet på ett sjukhus, allt för att inte sprida skammen och sorgen till någon annan. Hans uppväxt och hans kamp får en stor roll och vi får komma nära innan allt är slut.

Även Benjamins och Rasmus får en annan betydelse, deras historier och familjernas bakgrund berättas. Både det vackra och det sorgliga.

Men framför allt är det här ännu mer en berättelse om tiden som var. Om löpsedlarna som skrek ut sina budskap om hur bögarna fick skylla sig själva om de blev sjuka, om personer som tittade snett på stan, om högt uppsatta personer som inte direkt skrädde orden. Det är skrämmande och helt otroligt. Jag var inte där, jag var inte en av dem – men jag förstår Jonas Gardells hårda ord och ilska. Jag skäms över hur människor betedde sig. Jag blir arg över hur man kan uttala sig så idiotiskt som många gjorde. Jag hoppas att rätt personer nu i efterhand inser hur ont de gjorde. Och jag är glad över att Jonas Gardell berättar den här historien.

Det här är ingenting som någon har berättat för oss, inte i skolan eller någon annanstans. Om det var en viktig historia i första delen så är den oerhörd viktig i den här delen. Och jag har en känsla av att det kommer att bli ännu större i sista delen, Döden.


Titel:
Torka aldrig tårar utan handskar – 2. Sjukdomen
Författare:
Jonas Gardell
Förlag och år: Norstedts 2013
Typ: Inbunden – 296 sidor


5 thoughts on “Vi måste läsa vidare”

  1. Ja, tycker verkligen att den här är minst lika viktig och lika bra som den första boken. Inte alls en “mellanbok” som jag läste i en recension någonstans. Synd bara att vi måste vänta ett tag på den tredje och sista delen..

    1. Det läste jag också, och håller heller inte med. Det här är ju den starka, medan den första i så fall var den lite svagare så här i efterhand.

      Det är verkligen synd att det är så långt till hösten, misstänker att de kommer släppa den i samband med Bokmässan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *