Lite segt, men välskrivet

Hjorth/Rosenfeldt – FjällgravenFjällgraven – Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth.
Sex lik hittas i en grav uppe i fjällen och eftersom man inte vet vilka de är eller var de kommer ifrån så kallar Riksmordkommissionen snart in. Och den här gången är kriminalpsykologen Sebastian Bergman självklar att få följa med – resten av gruppen fick faktiskt en helt annan bild av honom i det senaste fallet. Men att ta reda på vilka de mördade är är inte det lättaste och Sebastian har svårt att förstå varför han ska vara där; de har ingen mördare och inga mördade att förstå. Men huvudsaken är att han får vara nära sin nyfunna dotter.

I en parallellhistoria utreder en journalist på Uppdrag granskning två invandrares försvinnande. Och det här med den här delen av historien som det blir aktuellt och kopplat till vår samtid och tiden som boken utspelar sig i. Den delen är egentligen mer intressant än morden, även om det är ganska uppenbart att de ju på något sätt ska vävas samman till slut.

I Rosenfeldts och Hjorths andra del om Sebastian Bergman började jag precis se hans mänskliga sidor och nästan börja tycka synd om honom. Men den tiden är förbi nu igen. Även om Sebastian inte längre knullar runt på samma sätt som tidigare och är trevligare mot sina arbetskollegor så är han ett riktigt svin mot en av de han älskar – och det går inte att komma ifrån att han är oerhört självisk. Men samtidigt är det någonting som engagerar och det är ganska skönt att få tycka illa om en huvudkaraktär i en bok.

Och det är välskrivet, har driv och är spännande. Men det är samtidigt något tråkigare än de tidigare böckerna. Det höga tempot har försvunnit, vilket även Sebastian Bergman själv konstaterar mot bokens slut genom att säga att det var en väldigt tråkig väg den här gången. Kanske kände författarna själva att de inte riktigt nådde upp till samma topp som tidigare.

Men egentligen gör det inte så mycket. Det blir en trevlig spänningsroman ändå.


Titel:
Fjällgraven
Författare:
Hans Rosenfeldt & Michael Hjorth
Förlag och år: Norstedts 2012
Typ: Inbunden – 425 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *