En modern klassiker med scener från min hemstad

Sjöwall/Wahlöö – RoseannaRoseanna – Maj Sjöwall & Per Wahlöö.
Jag har ju bestämt mig för att jag äntligen ska ta mig igenom hela Roman om ett brott av Sjöwall/Wahlöö. Trots att jag lyssnat på Roseanna en gång så började jag i den änden, fast den här gången som e-bok. Och visst ser jag delar som jag inte tänkte nämnvärt på första gången. Men det är synd att namnet Beck är så fast förknippat med de senare filmerna, för det är lite svårt att låta bli att tänka på Peter Haber när jag läser – och de stämmer inte riktigt. Vilket ju inte heller är meningen, så vi lämnar det.

Roseanna tar sin början i Bergs slussar i Motala – min hemstad – och det är någonting som gör den här boken extra intressant för just mig. För jag får ta en liten promenad genom min stad i en tid som inte riktigt liknar nuet, och det är väldigt trevligt. Men allt börjar som sagt i kanalslussarna, där man under ett arbete plötsligt råkar fiska upp liket efter en död kvinna. Ingen vet vem hon är eller hur hon hamnade där. Martin Beck kallas ner från Stockholm för att hjälpa Motalapolisen – men det går trögt. Spåren leder ingen vart och ingenting vill gå deras väg. Men Beck är envis och vägrar släppa det – vilket är tur för fallet.

Den här boken kom ut första gången 1965 och var början på Sjöwall/Wahlöös deckarsvit. Visst finns det saker som är daterade, som skrivmaskinerna och den ständiga rökningen överallt, men till största delen skulle boken lika gärna både kunna utspela sig och vara skriven i dag. Och kanske är det just där dess styrka ligger – i att det är en modern klassiker som aldrig kommer att kännas daterad. Trots det relativt låga tempot är det spännande och fast det är en deckare så känner jag mig aldrig säker på att mördaren faktiskt kommer att åka fast. Det är ganska skönt, för det gör det lite annorlunda och lite bättre.

Roman om ett brott-sviten inleds starkt och om det håller sig hela vägen till den tionde boken kan jag nog förstå varför författarparet lyfts fram som starten på det svenska deckarundret. Vi får se.


Titel: Roseanna
Författare: Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Förlag: Piratförlaget
Första utgivningsår: 1965
Typ: E-bok – 162 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *