Tio böcker att leta efter på bokrean

I morgon är det då dags – årets bokrea drar i gång. Och när jag har tittat igenom kataloger och liknande har jag hittat en hel del böcker som jag tyckte väldigt bra om när jag läste dem. Därför har jag samlat ihop tio böcker inom olika genrer som jag tycker att du ska titta efter på bokrean, i morgon eller någon annan dag.

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad. En historia om tvångsgifte – men från en ung killes perspektiv. Det ger en intressant inblick från ett annat håll, och visar att det är långt ifrån bara tjejer som är offer för hederskultur.

Mörk jord av Belinda Bauer. En väldigt annorlunda spänningsroman om Stephen Lamb som gör sitt bästa för att hitta den som mördade hans morbror. Fruktansvärt skickligt beskrivna karaktärer gör historien ännu hemskare.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon. Chicklit är mysigt och trevligt, men jag tycker faktiskt att Lucy Dillon har lyckats få till något djupare i historien om den unga stadskvinnan som plötsligt ärver en hundgård.

Det fördolda av Hans Rosenfeldt och Michael Hjorth. Första delen i serien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman, den hemskt odräglige mannen som jag dock senare har lärt mig nästan tycka om i de följande böckerna.

Det bästa av allt av Rona Jaffe. En resa till 50-talets New York, där man inser att kvinnor då och nu är ganska lika trots allt – samtidigt som man längtar dit så är man glad att man inte var en av dem.

Änglavakter av Kristina Ohlsson. Fjärde boken om Fredrika Bergman, Alex Recht och de andra. Den här gången är det ett plan som blir kapat och man måste snabbt fatta beslut om man ska uppfylla kraven eller inte.

3096 dagar av Natascha Kampusch. Den sanna historien om hur en liten flicka kidnappas och hålls inspärrad av österrikaren Wolfgang Priklopil är förfärlig, och därför är det så oerhört starkt av Kampusch att försöka att inte fördöma, utan bara förstå.

Eldvittnet av Lars Kepler. Tredje delen i författarparets deckarserie och även den jag tycker är bäst – både i hur den är skriven och handlingen.

Fjäril i koppel av Zinat Pirzadeh. Det är delvis hennes egen historia, men den handlar i stället om unga Shirin som inte förstår varför allt förändras när hon blir äldre. Ett misslyckat äktenskap driver henne till slut till att lämna allt det trygga och söka ett bättre liv i ett annat land.

Niceville av Kathryn Stockett. Historien om Skeeter som skriver ner de svarta hembiträdenas historia är stark, sorglig och fin. Och dessutom bra berättad.


One thought on “Tio böcker att leta efter på bokrean”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *