En lite svagare andra bok

Sjöwall/Wahlöö – Mannen som gick upp i rökMannen som gick upp i rök – Maj Sjöwall & Per Wahlöö.I januari bestämde jag mig för att detta skulle bli våren då jag läste hela Roman om ett brott-serien. Mannen som gick upp i rök är andra delen; välskriven och lite småbra sådär, men efter att ha älskat Roseanna så blir jag besviken. Martin Beck får i uppdrag att resa ner till Ungern för att leta reda på den svenske journalisten Alf Matsson, som har försvunnit under en reportageresa till landet. Beck tvingas bryta sin semester för att ge sig av och leta – allt i den största hemlighet eftersom varken staten eller tidningen vill att det ska komma ut att Matsson har försvunnit.

Men det finns lika lite spår efter den försvunna journalisten i Ungern som det fanns i Sverige. Den lokala polisen är helt ointresserad av att hjälpa till. Fast, det är såklart inga problem för Martin Beck. Förr eller senare kommer han någonting på spåren.

Det är ett ganska lågt tempo i boken och jag misstänker starkt att det är detaljen som drar ner läsupplevelsen allra mest. Jag tycker fortfarande om sättet de skriver på, språket flyter lätt och till och med vackert emellanåt, men jag har svårt att engagera mig i historien när det inte händer så mycket. Och när Beck väl börjar se lösningen går det i stället väldigt snabbt framåt.

Jag förstår även, till stor del tack vare förordet, att det finns en hel del politik invävd i historien. Jag har lite svårt att se den, och kanske blir det ett problem för mig och min läsupplevelse.

Kanske är det en mellanbok. Kanske blir det återigen lite bättre när jag får gå vidare till Mannen på balkongen. Men det är ändå en helt okej kriminalroman.


Titel: Mannen som gick upp i rök
Författare: Maj Sjöwall och Per Wahlöö
Förlag: Piratförlaget
Första utgivningsår: 1966
Typ: E-bok – 135 sidor


2 thoughts on “En lite svagare andra bok”

  1. Den bokserien älskar jag – speciellt den svarta humorn som genomsyrar böckerna! Och så världens bästa boktitel – Den vedervärdige mannen från Säffle! Skitbra!! Jag samlar på den, köper om jag ser nån i serien på nån loppis eller så…de tål att läsas om!

  2. Jag har märkligt nog inte kommit till Sjöwall & Wahlöö i min deckarkarriär ännu, men förstår att det är ett svart hål i allmänbildningen.. Har länge tänkt läsa Polis Polis potatismos, bland annat pga att den utspelar sig i Malmö. Har lovat mig själv att 2013 är året då det ska bli av!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *