Det intressanta försvinner i mängden

Mikael Fant – Vattnet i marsVattnet i mars – Mikael Fant.
Alltihop börjar med en stor familj samlad till en begravning. Det är modern och mormodern Inga Aronsson som har dött, en person som man får känslan av är lite av familjens nav. Och det är därifrån historien tar sin början, för att sedan förgrena sig ut i de olika familjemedlemmarnas personligheter och historier. De helt olika döttrarna, några av deras män och även några barnbarn. Historier som ibland går ihop, ibland inte alls har med varandra att göra.

I denna saliga blandning finns det flera riktigt intressanta personer. Agneta, som precis har vunnit en dikttävling och fått åka ner till Stockholm och hyllas stort av framstående tidningsmänniskor. Det finns bara en liten, liten detalj – det är inte hon som skrivit dikten, hon har bara hittat den. Eller Fredrik; son till Ingas dotter Eva och hennes partner Sónia, som har börjar lära sig observera och se hur andra människor agerar. Men även hans biologiska pappa finns med i bilden och är en av de personer som berör mig; en ensam homosexuell man som inte vill något hellre än att hitta kärleken.

De här guldkornen dyker upp med jämna mellanrum och blir kvar i mig. Men det finns också många fler som bara flyger förbi, som jag ganska snart inte vill läsa mer om. För ibland tenderar det att gå över gränsen, jag har svårt att tro att de karaktärerna kan finnas på riktigt när historierna inte verkar bli mycket mer än historier. Och det gör mig lite besviken.

Men det finns en sak till som gör att jag blir lite förvirrad. Det känns inte som att vi kommer någonstans. Historien knyts visserligen ihop, från början till slut, men ingenting speciellt har hänt, ingenting som har tagit personerna framåt på något specifikt sätt tillsammans. Det är en historia om flera olika historier. Jag önskar att de hade hört samman på ett annat sätt än att de bara är släkt med varandra.


Titel:
Vattnet i mars
Författare: Mikael Fant
Förlag och år: Piratförlaget 2013
Typ: Inbunden – 416 sidor
Recensionsex


One thought on “Det intressanta försvinner i mängden”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *