Titelns betydelse

Solsken, fredag, sista jobbdagen före fem dagars ledighet – och självklart också dags för Annikas traditionsenliga bokbloggsjerka. Den här veckan lyder frågan:

Att bokomslaget är viktigt för många har jag förstått, men hur viktig anser du att bokens titel är?

Självklart är titeln viktig, tillsammans med omslaget finns den ju på något sätt där för att väcka intresse. Om jag inte redan från början vet om vad boken handlar om eller att den ska vara bra så blir det vad som kan locka mig till den. Speciellt på bibliotek eller i bokhandlar där böckerna står med ryggen utåt och titlarna egentligen är det enda som syns. Det är de som kan få mig att dra ut dem ur hyllan och gå vidare till baksidestexten för att ta reda på vad de egentligen handlar om.

Sedan spelar väl inte titlarna så stor roll längre, om det inte av någon anledning finns anledning att fundera över dem. Det finns ju fall där titeln är svår att förstå, när det nästan känns som att titeln hittades på för sig och handlingen för sig. Men annars är det mest ett sätt att locka mig som läsare.


11 thoughts on “Titelns betydelse”

  1. Det som lockar mig mest är nog omslag och baksidetext, men visst tycker jag att titeln spelar roll. Den finns ju liksom där för att väcka intresse.

  2. Ja när man bara ser bokryggarna så kan ju faktiskt titeln ha betydelse för om man over huvud taget skall intressera sig för dem.

  3. Något är det ju som lockar när man plockar upp en bok, men ofta brukar jag vara för långt ifrån för att se varken titel eller omslag så det vete katten vad det är som drar. Färgerna kanske? Eller bara känsla?

  4. För mig är det titel i kombination med omslag, om jag inte känner till boken innan, som avgör. Men egentligen är det som du säger, titeln är viktig då det oftast bara är ryggen man ser på bibliotek.

  5. Jag gillar titlar som berättar vilken slags bok det är. “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”=skröna. “Då vill jag sjunga dig milda sånger”=poetiskt språk och fin berättelser, “Hundar, hus och hjärtats längtan”=Feel good…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *