Jag vill bli berörd – men lyckas inte helt

Sorgsna själar – Léonora Miano.
Snow, eller Antoine som han egentligen heter, har allt. Han är snygg, har rätt kläder, en fin lägenhet och får gå på de coolaste festerna – när han själv känner för det. Han verkar helt enkelt vara oerhört framgångsrik och bra. I själva verket drömmer han fortfarande bara om att bli den stjärna han låtsas leva som. Han vill ha alla andras kärlek, som kompensation för hans mammas bristande kärlek under uppväxten. Eller brodern som fick det mycket bättre – honom njuter han nu av att kunna utnyttja. Tills allt en dag plötsligt slår tillbaka mot Antoine själv och han tvingas försöka möta allt som han tidigare undvikit; mammans ursäkter, mormorns omtanke och sitt ursprung i Mboasu.

Det är sorgligt och Antoine beter sig hemskt. Men trots det har jag lite svårt att engagera mig i historien och de känslor som trots allt finns där. Ibland känns det nästan som att jag läser boken på något annat språk (franska?) och därför inte riktigt förstår allt jag borde förstå, som att jag missar några viktiga bitar eller formuleringar. Men jag läser ju faktiskt på svenska. Visst kan jag ändå irritera mig på Antoine, men jag hade velat förstå honom mer. Att han är besviken på sin uppväxt är klart, men jag hade velat gå ännu djupare, riktigt tränga in under hans skinn och få vara han. Jag lyckas inte riktigt med det nu.

Någon som jag däremot fastnar för är Antoines mamma. Kvinnan som fick lämna sina första barn hos sin mamma och sedan flyttade till ett annat land för att följa kärleken. Men ingenting blev som det var tänkt och i stället hamnade hon på gatan och får utstå spott och spe från sin yngste son. Hennes historia berör och engagerar och jag hade verkligen velat få veta mer.

Plus att jag går lite vilse i hur boken är upplagd. Jag vet inte om det har att göra med att jag läser den som e-bok eller om det är författarens val, men det är alldeles för få styckesindelningar, ibland inga alls. Jag saknar andningspauser, historien flyter samman när jag inte får chans att lyfta blicken till nästa stycke. Det är synd och förmodligen en stor del till att jag villar bort mig.


Titel:
Sorgsna själar
Författare: Léonora Mian
Förlag: Sekwa (2013)
Typ och sidor: E-bok – 214 sidor
Recensionsexemplar


One thought on “Jag vill bli berörd – men lyckas inte helt”

  1. För mig var det nyfikenhet och vilja att veta mer om afropéernas situation som blev det bestående intrycket. Jag kände inget engagemang i personerna eller berättelsen i sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *