Mer än bara poesi

Märta Tikkanen – Århundradets kärlekssaga

Märta Tikkanen – Århundradets kärlekssagaÅrhundradets kärlekssaga – Märta Tikkanen.
Jag brukar alltid säga att det här med dikter inte är min grej. Men efter att ha läst hela (tidigare bara utdrag ur) Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga inser jag att jag kanske bara har läst fel dikter. Jag kanske helt enkelt inte har hittat rätt.

För här finns det någonting som jag faller för. Ett lätt, men ändå ärligt språk. Inte ett försök att krångla till allting och enbart vara vacker. Snarare tvärtom. Det är skitigt, äckligt och hemskt – men sant och oerhört ärligt. De små berättelserna om kärlek, misstro, alkholism och bråk berör verkligen på djupet och jag faller pladask för flera av hennes dikter om relationen med sin man – som inte alltid är den lättaste att leva med. Som:

För mej
kan kärleken aldrig vara
två som kryper ihop
i ett hörn
medan livet brusar förbi

För mej
måste kärleken alltid vara
många som kämpar i bredd
– också du, också jag –
mitt uppe
mitt ute i livet

Visst är det fint? Tack Märta Tikkanen, för att jag förstå vad bra poesi kan vara. Och tack Kim, som tyckte att jag borde läsa boken.


Titel: Århundradets kärlekssaga
Författare: Märta Tikkanen
Första utgivningsår: 1978
Typ och sidor: Inbunden – 211 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *