Ett enda favoritformat? Omöjligt!

jerka

Så var det fredag och för min del snart dags för en ledig helg. Skönt! Men först är det Annikas bokbloggsjerka, som i dag är en fråga som är i stort sett omöjlig att svara på:

Vilket är ditt favoritformat när det gäller böcker?

format2Jag har skrivit om det här förut, både här på bloggen och som en temasida i Barometern-OT:s helgbilaga. Jag tycker nämligen att det är oerhört svårt att sätta det ena formatet före det andra, för min del kompletterar de varandra. Varje format har sin tid, sin plats och sitt användningsområde. Alla har med andra ord för och nackdelar:

Inbundet: Är vackert att ha stående i bokhyllan och ger en genuin bokkänsla när man sitter och läser. Det går dock inte att komma ifrån att de är klumpigare och därför till exempel inte lämpar sig speciellt väl för att resa med.

Pocket: Billigt och lätt att ta med sig. Jag tycker faktiskt att även de gör sig bra i bokhyllan, där de blir många tillsammans. Jämnstora och fina. Men slits lätt och har en förmåga att bli lite nötta och böjda av väder och vind.

E-böcker: Allra enklast att ta med sig och det är även ett smidigt format att läsa på ett litet utrymme. Jag lånar mycket på biblioteket och då är det ett bra sätt att lämna tillbaka i tid (de försvinner automatiskt) och att få tag i nya böcker relativt snabbt utan att behöva stå i kö.

Ljudböcker: Är väl det format jag har svårast för. Jag ser fördelarna med det; smidigt och det går att göra någonting annat medan man lyssnar. Men där är också mitt stora problem – jag tappar koncentrationen för lätt.

Excess: Ett litet format som jag knappt mer än testat men kom helt okej överens med. Onödigt, men var väldigt smidigt att ha i handväskan under flygresan.

Så om jag ändå ska komma med något slags svar så är det väl inbundet, pocket och e-böcker som är mina favoritformat. Men allt beror på när, var och hur.


10 thoughts on “Ett enda favoritformat? Omöjligt!”

  1. Håller med! Och det där med ljudböcker är något av en vanesak. Man måste hitta tillfällen där man verkligen inte kan göra så mycket annat, eller där man koncentrerar sig på något fysiskt som inte tar hela hjärnkapaciteten. T.ex. köra bil långt eller cykla Vätternrundan!

  2. Det är ju det som är problemet med ljudböcker, man gör något annat under tiden. Detta annat brukar alltid ta över.

  3. Jag väljer inbundna i första hand och pocket i andra, men gillar varken e-böcker eller ljudböcker… Och excess och jag kom inte alls överens…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *