Att förvänta sig av olika genrer

jerka

Så var det återigen dags för fredag och helg, denna gång en som för egen del går i cyklandets tecken med både Tjejvättern och Halvvättern på agendan. Men före det är det som vanligt dags att svara på Annikas fråga i bokbloggsjerkan.

Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoriserad i en viss genre?

I den bemärkelsen att jag förväntar mig att en bok som tillhör en genre ska vara på ett visst sätt så är jag nog väldigt genrebunden. Om en spänningsroman inte är speciellt spännande eller inte innehåller något brott är det ju självklart något helt annat. En chicklit ska för mig vara lättläst, kärleksfull och rolig. Jag förväntar mig att en biografi ska vara personlig och ge mig någon ny info om personen. Och så vidare.

Men samtidigt är det lite roligt när en bok som sägs tillhöra en viss genre kan överraska mig på något sätt. Att en deckare kan få gå ännu mer på djupet hos poliserna/utredarna/vilka det nu är och att en chicklit faktiskt kan beröra på riktigt. Då får de liksom en extra dimension, just för att jag inte riktigt förväntade mig det.

Fast, om en bok är felkategoriserad så kan det också störa mig. Om det står på baksidan att den tillhör en viss genre så vill jag också känna när jag läser att det är en genren. Och ibland så brister det, tyvärr.


11 thoughts on “Att förvänta sig av olika genrer”

  1. De böcker som är felkategoriserade gör mig så besviken och oftast blir de liggandes halvlästa när de inte ger mig det jag var ute efter. Sen när jag kanske är sugen efter den typen av bok så får den bli färdigläst…om jag inte är allt för besviken.

  2. Som du säger kan det vara lite kul om t.ex. en deckare ger ett lite större djup, eller om man får uppleva någon oväntad tvist i en annan genre, så länge det inte drar iväg från vad man läser då… Gäller ju ändå att hålla ihop storyn.

  3. Jag är ganska genrebunden när jag väljer bok, men sen tycker jag det är OK om författaren inte är det, så länge som boken är bra… Alltså, författaren får gärna lämna mallen, om det görs på ett finurligt sätt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *