Humoristiskt och sorgligt

imageEn man som heter Ove – Fredrik Backman.
Ända sedan den kom och alla började hylla den var jag tveksam till att läsa historien om Ove. Jag fick helt enkelt lite Hundraåringen-vibbar av alla hyllningar och recensioner – och den var ju verkligen inte min bästa läsupplevelse. Men tack vare en kollega, vars tips tidigare har fallit väl ut, fick jag till slut för mig att ge mig in i Oves värld. Och det är jag glad att jag gjorde.

För jag tycker så mycket om den stackars, ensamme mannen med det enormt stora kontrollbehovet. Mannen som varje morgon går runt bostadsrättsområdet för att se att allt är som det ska. Mannen som inte vill ha temperaturen för högt uppdragen för att inte göra av med energi i onödan. Mannen som just nu inte vill något hellre än att ta sitt liv.

Men just den biten är inte så lätt som man man tro. Ove tvingas hela tiden ändra sina planer eftersom antingen en katt eller de nya grannarna avbryter honom i proceduren. Och samtidigt växer en helt annan sida av Ove fram, en sida som man hade kunnat hoppas fanns där, men som man inte varit säker på faktiskt fanns där.

Det är en omväxlande humoristisk, sorglig och tänkvärd historia. För vi känner alla en Ove, eller någon som har vissa av Oves typiska drag. Kanske känner man till och med igen sig själv i honom. Han är mänsklig, vilket är så oerhört skönt och trevligt. Även om han är konstig (ibland i alla fall) så är han en av oss.

Jag är så glad att jag gav mig in i Oves värld. Att jag fick skratta, gråta och oroas med honom. Har du inte gjort det än, så tycker jag absolut att du också ska göra det i sommar.

Betyg: TTTT
Titel: En man som heter Ove
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum 2012
Typ och sidor: E-bok/263 sidor


One thought on “Humoristiskt och sorgligt”

  1. Redan i rubriken förstod jag vart detta skulle leda. Personligen Älskar jag denna bok! Snart kommer ju hans nya också 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *