Kärleken till ett hus

sekwaebokHuset du älskade – Tatiana de Rosnay.
Rose Bazelet älskar sitt lilla hus i Paris och det liv hon lever i det. Men staden är i förändring och hennes hus råkar stå i vägen för baron Haussmanns planer. Det lugna livet som den senaste tiden bara bestått av trevlig läsning och umgänge med hennes bästa vän Alexandrine får sig en törn. Men Rose är fast besluten att inte lämna ifrån sig huset utan kamp, för det är mer än bara vilket hus som helst. Det döljer så många minnen – och en stor hemlighet som ingen någonsin ska få veta.

Bit för bit får man lära känna Rose och veta mer om hennes liv. De små hemligheterna, de vardagliga händelserna och det mer spektakulära byggs upp en liten del i taget. Snart har man hela hennes livshistoria klar för sig och förstår varför hon är så fast besluten att inte släppa taget om sitt hus. Kärleken till en byggnad kan vara stark, eftersom den för med sig så mycket mer.

Och precis som i Sarahs nyckel målar Tatiana de Rosnay upp en lärorik och fin bild av historiens Paris. Hon berättar genom Roses historia om hur det moderna Paris blev till och utformades, något som i alla fall jag har haft dålig koll på. Och hon gör det på ett vackert, om än sorgligt, sätt. Samtidigt som Roses kärlek till huset blir stark och närvarande blir man irriterad på statsmakten som inte förstår hur folket kan vara emot de stora, fina boulevarderna.

Betyg: T T T T
Titel: Huset du älskade
Författare: Tatiana de Rosnay
Förlag och år: Sekwa 2011
Typ och sidor: E-bok/175 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *