Omöjlig kärlek och intressant historielektion

triesteTåg till Trieste – Domnica Radulescu.
Temat för årets Bokmässa är Rumänien. Och därför kände jag att jag ville läsa åtminstone en bok av en rumänsk författare. När vi bloggambassadörer träffades i Göteborg i februari fick vi tips om Tåg till Trieste av Domnica Radulescu och långt senare tog jag mig i kragen och började läsa den.

Och jag är så glad att den fick bli min första rumänska bok. För den innehöll så mycket. Det är dels en kärlekshistoria, den unga Mona som blir förälskad i den spännande Mihai och till slut faktiskt får honom – men sedan tvingas att skiljas från honom. Men den stund förhållandet kan vara är allt bra och Mona njuter av sommarmånaderna hon kan tillbringa hos sin älskade.

Dels är det också en riktigt bra historielektion. Allting utspelar sig under Ceausecus tid vid makten i Rumänien, vilket självklart påverkar Monas och Mihais förhållande. Det är omöjligt att veta vem som står på vilken sida och eftersom Monas pappa arbetar mot diktaturen blir tillvaron extra känslig. Är det kanske så att Mihai inlett ett förhållande med Mona bara för att få veta mer om hennes pappa? Hon vill inte tro det, men ju mer hon funderar på det, desto osäkrare blir hon.

Jag visste inte speciellt mycket om den här tiden, det verkar vara något som i alla fall inte mina historielärare i skolan tyckte var det allra viktigaste. Och när man kan sprida kunskap på ett sådant här sätt känns det därför perfekt. Jag får den fina kärlekshistorien men också en mycket, mycket intressant historielektion. Och just därför var den en perfekt första rumänsk bok – jag får både underhållning och kunskap. Därför hoppas jag att fler upptäcker Domnica Radulescus fina historia.

Betyg: T T T T
Titel: Tåg till Trieste
Författare: Domnica Radulescu
Förlag och år: 2244 – 2012
Typ och sidor: Inbunden – 301 sidor


One thought on “Omöjlig kärlek och intressant historielektion”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *