Karaktärer som blir människor

jerka

Så var det fredag och första arbetsveckan efter semestern avklarad. Och nu är det självklart även dags för Annikas bokbloggsjerka igen:

Ge exempel på författare som verkligen vet hur man skapar intressanta karaktärer.

Mitt första, alltid lika självklara, svar på den frågan är Anna Gavalda. Hennes karaktärer är helt vanliga människor och med hjälp av hennes fantastiska språk och berättarsätt så får man komma nära och lära känna de här människorna på riktigt.

Khaled Hosseinis karaktärer är också helt vanliga människor, från Afghanistan, som får leva ett (relativt i alla fall) vanligt liv för att både berätta bokens historia och landets. Även den senaste, Och bergen svarade, var väldigt bra och intressant.

Belinda Bauer skapar intressanta karaktärer, framför allt i Mörk jord, som får vara mer än bara offer i en deckare.

Astrid Lindgren. Behöver jag säga mer än så?

Även om jag bara läst en bok av Domnica Radulescu så måste hon få komma med. Mona och Mihai var verkligen intressanta karaktärer i Tåg till Trieste.

Ja, det är några. Som ni som brukar titta hit kanske märker så är det en del av de författare som brukar återkomma när jag ska ge författarsvar. Det är helt enkelt eftersom jag tycker om när en författare kan få en karaktär att bli mänsklig, att jag kan känna det som om hen skulle kunna sitta/gå/stå bredvid mig som en riktig människa. Då har man lyckats, i min bok. (Och sedan en bra handling och ett fint språk då, självklart, men det är svar på andra frågor.)


11 thoughts on “Karaktärer som blir människor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *