Lärorika böcker

jerka

Så var det helg igen och därmed dags för Annikas bokbloggsjerka. Frågan lyder:

Har du läst någon bok/några böcker som har lärt dig någonting om historia, konst, musik, vetenskap etc?

Självklart har jag gjort det. Jag råkar också tycka att sådana böcker är extra bra, om man både kan få bra underhållning och en bra lektion så är det en ultimat lektion.

Jag kan till exempel nämna nyligen utlästa Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin av Jonas Gardell, som lärt mig oerhört mycket om homosexuellas situation i Sverige. Jag själv har växt upp efter att böckerna utspelar sig, och det är ju verkligen ingenting som man fick lära sig på historielektionerna i skolan.

Även Tåg till Trieste av Domnica Radulescu gav mig en mycket intressant historielektion nu under våren. Rumäniens historia var inte prioriterad av min SO-lärare och jag kände inte till mycket om hur det var i landet under Ceausescu. Nu vet jag betydligt mer.

Och många många fler, såklart. Men det var två exempel som jag ändå läst ganska nyligen..


11 thoughts on “Lärorika böcker”

  1. Håller absolut med dig, genom Torka aldrig tårar utan handskar fick man en insyn i hur det var för de homosexuella när smittan började skörda sina offer. Så berörande serie i all sin hemskhet.

  2. Nä det är ganska mycket som man inte hinner med på historielektionerna i skolan, tyvärr. Ett annat exempel är t ex Gulag, som många aldrig har hört talas om. Där kan skönlitterära böcker göra stor skillnad, t ex “Strimmor av hopp” av Ruta Sepetys som handlar om invasionen av Baltikum. En mycket bra bok för övrigt.

  3. Jag har läst den första boken i Torka aldrig tårar utan handskar-trilogin och håller verkligen med dig; beskrivningen av homosexuella rättigheter, livet som homosexuell etc är bra.

  4. Jag växte upp samtidigt som Gardell och jag minns en hel del debatter när HIV dök upp. Däremot minns jag inte alls allt hat, men det kan bero på vilka man umgicks med och vilken “sida” man stod på i allt det här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *