Spännande, men väldigt konstigt

blindlydnadBlind lydnad – Will Lavender.
När jag först hittade den här boken på bokrean i år tyckte jag att det lät lovande. En universitetskurs blir inte riktigt vad studenterna hade väntat sig när de i stället för att plugga som vanligt får i uppgift att lösa ett hypotetiskt försvinnande. För om de inte hittar den försvunna Polly i tid kommer hon att bli mördad. Och det vill de väl inte ha på sitt samvete?

En del elever tycker genast att det är fruktansvärt fånigt. Men för andra blir det nästan verkligt och de tar sig an ledtrådarna som deras skumme lärare ger dem med full entusiasm. Men snart blir det svårt att veta vad som är verkligt och vad som är hypotetiskt. Är det egentligen ett fall som har hänt på riktigt? Och är deras lärare kanske till och med inblandad i Pollys försvinnande på något sätt?

Visst låter det lovande? Och till viss del är det också det. Det är bara det att det ibland blir lite överdrivet och lite klyschigt. Jag gillar den psykologiska biten och känslan av att man inte vet vad som är sant och vad som inte är det, men titt som tätt blir det helt enkelt lite för rörigt. Och lite konstigt. Jag tror att Will Lavender hade mått bra av att sålla lite bland sina idéer och försöka göra boken lite rakare och lättare. För det kräver väldigt mycket tankearbete att hänga med i turerna kring Polly. Men kanske är det också det som är meningen.

T T T
Titel: Blind lydnad
Författare: Will Lavender
Förlag och år: Damm förlag 2008
Typ och sidor: Inbunden – 303 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *