Hemskt, men nära och väldigt bra

ikroppenminI kroppen min: resan mot livets slut och alltings början – Kristian Gidlund.
Första gången jag hörde talas om Kristian Gidlund och hans obotliga cancer satt jag på jobbet. En kollega skulle skriva en notis om hans blogg och undrade om jag hade läst. Det hade jag inte, och hon sa att jag absolut måste kolla. Att det var så oerhört sorgligt. Så jag klickade in på den – och fick nästan genast stänga ner den igen. Inlägget jag snubblade över hette Till min dotter – om jag hade fått någon – eller något liknande – och tårarna trängde snabbt på.

Det var just den där bloggen som var anledningen till att Kristian Gidlund fick skriva sin bok. Boken är till största delen just inlägg därifrån, men de har anpassats för att passa bättre i litterär form. Uppdelat i två delar får man läsa om Kristians tankar och vardag. Först halvan är den mer positiva, då finns det fortfarande hopp och en del lycka som lyser igenom allt det jobbiga. Så är det inte längre i den andra delen. Då är cancern obotlig och döden ständigt närvarande. Det är svart och hemskt. Jobbigt, men viktigt, att läsa.

Kristian Gidlund har ett sätt att använda orden på som verkligen tränger in i mig som läsare, kryper in under skinnet och griper tag. Det går verkligen inte att slå ifrån sig hans hemska livsöde och det går definitivt inte att hålla tårarna borta. Det är hemskt och orättvist – och det kan hända precis vem som helst. Men genom boken får man en inblick i hur det är att leva med, en nyttig insikt som ökar förståelsen. Och även om man vet att det är en historia som inte kommer att sluta lyckligt så slutar man inte att hoppas. I alla fall på att han ska få ha många fler vackra stunder.

Tillägg: Strax före klockan 15 på tisdagen, bara timmar efter att den här recensionen publicerades, tog Kristian Gidlunds kamp mot cancern slut. Han blev 29 år gammal. Läs mer här: http://ikroppenmin.blogspot.se/

T T T T
Titel: I kroppen min – resan mot livets slut och alltings början
Författare: Kristian Gidlund
Förlag och år: Forum 2013
Typ och sidor: Inbunden – 330 sidor


2 thoughts on “Hemskt, men nära och väldigt bra”

    1. Jag hade på något sätt förväntat mig lite mer, tror jag. Svårt att sätta fingret på, den var fantastisk, men inte fullkomlig, om du förstår vad jag menar?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *