Precis vad jag hade förväntat mig

inferno

Inferno – Dan Brown.
Robert Langdon är tillbaka. Den här gången vet han dock inte riktigt själv hur han hamnade mitt uppe i ett nytt händelseförlopp. Han vaknar upp på ett  sjukhus i italienska Florens och har uppenbarligen blivit skottskadad. Och är fortfarande jagad, för skytten kommer till sjukhuset. Tillsammans med läkaren Sienna Brooks flyr han och försöker ta reda på vad som är anledningen till att han blir jagad. Och som alltid när det handlar om Brown och Langdon så har det med symboler att göra, den här gången symbolerna i Dante Alighieris Inferno.

Med Dan Brown vet man vad man får, det är ingen tvekan om saken. Jag hade kunnat lista ut redan i förväg hur Inferno skulle vara upplagd och precis så blev det. Och det är både positivt och negativt. För det är hans stommar som gör det spännande; korta kapitel, högt tempo, kort tidsspann och mycket händelser, allt det gör att det är i stort sett omöjligt att lägga ifrån sig boken. Men samtidigt gör just de ingredienserna också att det blir lite tjatigt, han har skrivit ganska många böcker på exakt samma sätt nu.

Plus att jag irriterar mig lite på att Langdon är en sådan supermänniska. Han kommer alltid på allt och han gör det i precis rätt sekund. Och måste han alltid bli kär i de kvinnliga hjälpare han alltid får (måste det alltid vara kvinnor?) – och varför faller de alltid för honom också? Sienna verkar vara en ung, trevlig kvinna som skulle kunna hitta någon mycket bättre än Robert Langdon.

Men de sanna bitarna, myterna och historierna om Dante, Inferno och målningarna utifrån boken är oerhört intressanta, vilket också är en av Browns styrkor. Och har man varit i Florens kommer man förmodligen definitivt att känna igen sig och kunna resa med Langdon och Sienna i deras jakt (jag har dock inte varit där).

Som semesterbok på en strand i Grekland var den helt enkelt perfekt, trots alla irritationsmoment. Jag tror att det är precis så Dan Brown ska läsas.

T T T
Titel: Inferno
Författare: Dan Brown
Förlag och år: Albert Bonniers förlag 2013
Typ och sidor: E-bok – 519 sidor


2 thoughts on “Precis vad jag hade förväntat mig”

  1. Jag ser att du läser e-böcker, är det något du rekomderar att göra? Enkelt system för att låna och läsa böcker i plattan? Själv är jag mycket för den gamla modellen. Vad gäller inferno så var det rätt bra bok.

    1. Jag rekommenderar det absolut, framför allt närmande vill ha tag i en bok snabbt eller är på resande fot och inte vill släpa med massa ringa böcker.
      Jag lånar antingen från biblioteket, det är rätt smidigt, eller så läser jag i mofibo, en app jag prenumererar på som har mycket böcker. Men det kostar ju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *