438 dagar – Johan och Martin berättar (Fredagsmässan del 3)

 

Den sista boken jag läste före mässan var utrikesjournalisterns Johan Persson och Martin Schibbyes bok 438 dagar, som är hela deras historia om hur dr greps under en reportageresa i Ogadenprovinsen i Etiopien och sedan dömdes till fängelse. En fascinerande och viktig historia, som dessutom berättas på ett oerhört bra sätt. Därför hade jag sett fram oerhört mycket mot att få gå på seminariet 438 dagar – Johan och Martin berättar, för att få höra dem berätta själva.

Och oj, vad det var bra. De hade gärna fått prata minst dubbelt så länge som de 45 minutrarna. Det är en viktig och osannolik historia, med många oväntade delar. De berättar dels om sitt arbete och hur planerna på reportageresan växte fram, men också om hur humorn blev ett sätt att överleva i fängelset. De kunde skoja med vakterna när de blev inlåsta på kvällarna – “What is this, some kind if prison?”. Hur de byggde en modell av Vasaskeppet för att ha något att göra och hur de blev hånade av sina medfångar när de berättade att de tänkte gömma sina anteckningar i den och smuggla ut – som att be om att åka fast, enligt de andra.

Det blev också en hel del skratt, som när Johan använder sig av Bokmässan som liknelse för hur det var att befinna sig i fängelset så länge – “Det var som att gå runt i en ständig Bokmässa” – ljudmässigt och när det gäller trängsel.

Men de berättar också om sina medfångar som inte hade samma hjälp från utsidan som det svenska paret. Och om hur de fortfarande. Det är helt klart en hemsk och viktig historia, med underhållande inslag, som jag hoppas att de kommer att fortsätta berätta.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *