Allt mellan himmel och jord på ett viktigt sätt

morantologiMorantologi – Caitlin Moran.
Att jag föll pladask för Caitlin Moran på Bokmässan har väl knappast undgått de som är regelbundna besökare här. Men då hade jag inte läst ett enda ord hon har skrivit. Nu har jag läst hennes krönikesamling Morantologi – som jag köpte och fick signerad på Bokmässan. Och jag kan väl säga att jag fortfarande är fast.

Ämnena varierar; allt från huruvida man kan få upphovsrätt för en frisyr till socialbidragens vara eller icke vara tas upp. Och jag tänker att det kanske är just det som är charmen och som gör att det blir så bra. Jag skrattar åt hennes små sängkammarsamtal med maken, jag nickar instämmande åt hennes krönika om hur idiotiskt det är att lägga ner bibliotek och jag skäms lite över att jag tycker så mycket om Downton Abbey när hon förklarar hur urbota dumt det egentligen är.

För att inte tala om hur mycket jag tycker om att hon också gillar Paul McCartney (vilket vi ju highfivade om på Bokmässan) och hur hon berättar om sitt besök med honom, som tyvärr inte slutade så lyckat när hon avslutade med helt fel fråga. Men också när hon drar paralleller mellan nättroll och vissa programledare. Ja, jag skulle kunna hålla på i evigheter med att rabbla saker jag tycker om i Morantologi. Men vi kanske ska stanna där. Läs själv i stället.

En av sakerna som gör att jag i vanliga fall inte gillar krönikesamlingar är att texterna bara staplas på varandra, utan sammanhang. Det gör inte Caitlin Moran. Dels är de uppdelade i olika grupper efter vad de handlar om och dels använder hon sig av små kursiva delar som binder ihop krönikorna. Där förklarar hon hur hon har tänkt, vad som har hänt sedan de skrevs eller helt enkelt bara något som hon känner att hon missat i krönikorna. Egentligen gillar jag ju inte kursiva stycken heller, men här tycker jag att de fyller en funktion.

Det enda jag egentligen sörjer är att jag läste den på svenska. Jag hade velat höra Caitlins egna ord, så som jag upptäckte henne. Därför kanske det blir Konsten att vara kvinna på engelska inom kort.

T T T T T
Titel: 
Morantologi
Författare: Caitlin Moran
Förlag: Albert Bonniers förlag 2013
Typ och sidor: Inbunden – 292 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *