Det blev en kvinna!

För några dagar sedan sa jag förnumstigt när Nobelpriset i litteratur kom på tal: “Jag läste någonstans att Alice Munros odds sjönk kraftigt i går. Det har de gjort några gånger förut, och varit rätt.” Helt utan att egentligen veta vad jag pratade om.

Hela förmiddagen i dag pratades det på jobbet om att det borde bli en kvinna, annars är det katastrof. Och så kläcker kollegan närmast bredvid ur sig: “Eller någon som skriver noveller, det vore kul.”

Därför var det extra roligt när båda sakerna infriades i dag – när Peter Englund klev ut genom dörren, sa “Det blir en kvinna” och ett sus gick genom åskådarsamlingen. Och fast jag inte läst någonting av Alice Munroe (än!) kände jag mig lite lycklig när han sa hennes namn. Det känns, utifrån allt jag läst i förhand, som ett mycket bra val.

Tack Akademien, för att ni faktiskt tog en kvinna i år. Och gav mig något nytt att sätta upp på läslistan – eftersom det är en författare jag faktiskt vill läsa någonting av.


One thought on “Det blev en kvinna!”

  1. Jag blev också glad, som om jag hade läst henne, för att jag har hört så många som tycker att hon är F A N T A S T I S K T bra på att skriva. Och så har jag en bok av henne hemma, som väntar på att läsas 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *