Tre syskon med tre helt olika liv

systrarbroderJag tycker om böcker där man får veta mycket om huvudpersonerna, utan att någonting egentligen behöver hända. Så som Anna Gavalda ofta skriver, där personernas inre får ta mer plats än vad de gör på utsidan.

Lite den känslan får jag också av Maria Svelands Systrar och bröder. Det är ingen Gavalda-bok när det gäller språk, men den påminner lite om det i uppbyggnad. Vi får följa tre syskon, på varsitt håll, men deras förflutna binder dem samman och gör att de är som de är. Nora, äldsta systern som är duktig, ordentlig och håller dem samman. Hedda, som är den flummigare systern som inte vet om hon vill skaffa familj. Och så lillebror Per, som har svårt för närhet och försörjer sig på att ge ”massage” till rika kvinnor.

De har alla tre en tuff barndom bakom sig, men försöker ta sig bort från den på helt olika sätt. Såren från förr ska läkas, men det är inte lätt. Och hur mycket de än försöker gå vidare hinner det förflutna ikapp dem.

Det är mycket hopp fram och tillbaka i tiden, men de blir för den skull inte rörigt. När mamma Anita är med vet man att vi är tillbaka i barndomen. Sedan är vi helt plötsligt i nutiden och Noras äktenskapsbekymmer eller Heddas tid på konstfack.

Slutet är dock det stora men:et. Det känns lite krystat, lite framhastat. Från att ha rullat på i ganska långsamt tempo så går det plötsligt ganska fort. Tyvärr. För annars hade jag tyckt ännu mer om det än vad jag redan gör.

En sak är dock säker. Det får mig definitivt att vilja läsa mer av Maria Sveland.

T T T
Titel:
Systrar och bröder
Författare:
Maria Sveland
Förlag: Norstedts (2013)
Typ och sidor: E-bok – 296 sidor


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *