En intressant man

churchillWinston Churchill Del 1 1874–1939 – Bengt Liljegren.
En biografi över Winston Churchill hade inte direkt stått högst på min läslista om det inte vore för Bokens afton. Det gjorde den ärligt talat inte då heller, men eftersom jag hade bestämt mig för att läsa alla böcker som det skulle handla om, så tog jag tag även i den här.

Jag förväntade mig en halvtråkig, historisk biografi med enbart massa fakta. Men Bengt Liljegren skriver i förordet att han vill gå ifrån en del av de myter som Churchill själv, och andra, skapade om honom. Jag vet inte tillräckligt mycket om Churchill från början för att kunna avgöra om det är så, men jag har en känsla av att han lyckats. Åtminstone utifrån vad han själv skriver. Till exempel tar Liljegren upp hur Churchill brukade prata om sin dåliga uppväxt, hur hans föräldrar försummade honom. Men det var egentligen inget konstigt, alla överklassfamiljer hade en nanny som tog hand om barnen.

Bengt Liljegren överraskade även under själva Bokens afton. Inte heller där var det torrt och tråkigt, trots att hans framträdande egentligen var mer av ett föredrag om Winston Churchill än om hans bok. Han fick oss alla att skratta, pusta och engagera oss. Det syntes inte minst i pausen, då han fick en av de längsta signeringsköerna (kanske delat lika med GW).

T T T
Titel: Winston Churchill: Del 1 1874–1939
Författare: Bengt Liljegren
Förlag: Historiska media (2013)
Typ och sidor: E-bok – 283 s


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *