Inte lika stark Theorin som tidigare

rorgastRörgast – Johan Theorin.
Sista delen i Ölandssviten, sista årstiden. Nu är det sommar på ön och vad passar då bättre än att förlägga handlingen till en stor resort med massor av turister. Men allt är självklart inte ljust och sommarglatt, då hade det inte varit som Theorin. Mystiska spökskepp med döda människor, en hemvändare som återvänt för att få sin hämnd och knackningar från kistor är bara några av de udda saker som dyker upp.

Mina förväntningar är skyhöga, jag har tyckt väldigt bra om de första tre böckerna i sviten. Kanske är det därför jag blir en smula besviken. Jag tycker om den magi som finns i böckerna, att de är en slags deckare utan att passa i den vanliga mallen och att de inte heller är den sorts övernaturliga skräck som jag inte gillar. Men här saknas det lite, det finns för många element från den klassiska deckaren. Många skott och många intriger. Konstiga sammanträffanden och ibland lite för långsökta lösningar på saker.

Men jag tycker mycket om den gamle Gerlof Davidsson och hans förmåga att få reda på saker som ingen egentligen vill berätta. Han är en slags manlig, svensk version av miss Marple – och det gillar jag förstås. Även pojken Jonas, som han delvis slår sig samman med i den här boken, är trovärdig och en bra karaktär.

Så på sätt och vis är det synd att det här är slut nu. Men jag ser fram emot nästa bok av Theorin, oavsett var i Sverige den utspelar sig.

T T T
Titel: Rörgast
Författare: Johan Theorin
Förlag: Wahlström & Widstrand (2013)
Typ och sidor: E-bok – 441 sidor

 


One thought on “Inte lika stark Theorin som tidigare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *