Lite av en mellanbok

lyckliga gatanLyckliga gatan – Liza Marklund.
Det här är den råaste, våldsammaste bok jag har skrivit, säger Liza Marklund själv. Men hon poängterar samtidigt att all tortyr som finns i boken är riktiga metoder, det kommer från Amnestys rapporter.

Och visst är det rått på ett helt annat sätt än hennes tidigare böcker. Tidigare har det bara varit “vanliga” mord, men det här är något helt annat. En politiker hittas torterad och medvetslös i sitt hem på Solsidan i Stockholm medan hans fru Nora är spårlöst försvunnen. Ingen vet var hon är eller om hon har någonting med misshandeln att göra. Annika Bengtzon får självklart i uppdrag att skriva om det. Eller inte bara skriva, medievärlden har förändrats och hon både skriver, fotar, gör filmer och spelar in radio om fallet nu för tiden (hm..).

Men samtidigt hamnar tidningens chefredaktör i blåsväder, och eftersom han har ett gott öga till Annika vill han att hon ska hjälpa honom att rentvå sitt namn. Hon försöker, vilket ger henne idéer om vad som skulle ha kunnat hända Nora…

Att det är spännande är det ingen tvekan om, men så är det alltid när det gäller Liza Marklund och Annika Bengtzon. Liza har sagt att det här är näst sista boken om Annika Bengtzon och det känns faktiskt. Den är lite av en transportsträcka mot slutet. För när vi närmar oss slutet av den här boken går det så fort, som att författaren bara vill raska av det hela för att kunna gå vidare till den riktiga historien. Allt får en lösning lite för fort och som läsaren får man inte riktigt förstå allting. Vilket är väldigt synd. Med några sidor till och lite mer genomarbetat hade det kunnat bli riktigt bra. Nu är det bara bra.

Men jag ser fram emot att läsa avslutningen.

T T T
Titel: Lyckliga gatan
Författare: Liza Marklund
Förlag: Piratförlaget (2013)
Typ och sidor: Inbunden – 412 sidor


One thought on “Lite av en mellanbok”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *