Topp tio 2013

slidertopp

Bättre sent än aldrig, men nu har jag äntligen kommit mig för att rangordna böckerna jag läste 2013. Här är de tio bästa:

1. Utvandrarserien – Vilhelm Moberg
Jag köpte böckerna för utseendets skull, men blev tagen med storm av innehållet. Jag förälskade mig i Kristina och Karl-Oskar och jag blev ledsen när allt tog slut. Det var en helt fantastisk läsupplevelse som jag alltid kommer bära med mig – och förmodligen göra om så småningom.

2. Torka aldrig tårar utan handskar 3: Döden – Jonas Gardell
2013 slutförde Jonas Gardell sin aidsberättelse och med tårar i ögonen läste jag det sista. Det här är så viktigt och hemskt, men samtidigt finns det så mycket kärlek. Jag vill verkligen att det här ska bli en klassiker i framtiden.

3. 438 dagar – Johan Persson och Martin Schibbye
De fängslade journalisternas öde i Kalityfängelset i Etiopien har fascinerat, skrämt och intresserat mig hela tiden. Och att få läsa hela deras berättelse är en oerhört stark upplevelse. Hur de orkar, hur humorn fick dem att överleva och hur de till slut kom därifrån. Viktigt.

4. Morantologi – Caitlin Moran
När jag åkte till Bokmässan visste jag knappt vem hon var, när jag åkte därifrån var jag förälskad i henne. Hennes humor, underfundighet och det allvar och de smarta tankar som finns där bakom är helt fantastiska. I år måste jag läsa Konsten att vara kvinna.

5. Torka aldrig tårar utan handskar 2: Sjukdomen – Jonas Gardell
Så mycket referenser till verkligheten att det inte går att blunda för det. Det är vad jag verkligen tar med mig från den andra delen. Alla hemska löpsedlar, viktiga personer som uttalar sig utan att veta någonting och bara med hat. Jag skäms, fast jag inte var med.

6. Kajas resa – Carin Hjulström
En intressant historisk berättelse som blandas med fiktion. Och framför allt är det Kaja jag faller för, trots att hon är påhittad. Den sanna historien om ryssligan är dock också fascinerande.

7. En man som heter Ove – Fredrik Backman
Jag trodde aldrig att jag skulle läsa den här boken, men efter tips från en kollega gjorde jag det. Och det är jag verkligen glad över. Jag blir arg på surpuppan Ove, jag skrattar åt hans misslyckade självmordsförsök och jag tycker synd om den ensamma mannen. Så mycket känslor för en enda person.

8. I kroppen min – Kristian Gidlund
Livet är så orättvist och det blir så tydligt i Kristian Gidlunds texter om att leva med obotlig cancer. Men samtidigt finns det så mycket annat än bara förakt, till en början hopp, men också så mycket kärlek till alla runt omkring. Det går verkligen inte att läsa utan att tårarna rinner.

9. Guld – Chris Cleave
Två bästa kompisar som tvingas tävla mot varandra för att ta sig till OS. Men inte nog med det, det är betydligt fler saker i deras relation som komplicerar allting. Inte riktigt lika bra som Little Bee, men ändå väldigt bra.

10. Tåg till Trieste – Domnica Radulescu
Rumänsk litteratur var temat för Bokmässan och efter tips blev den enda rumänska bok jag läste den här. Men den lärde mig oerhört mycket, samtidigt som den var en fin kärlekshistoria. Rekommenderas verkligen.

Vilka var de bästa böckerna 2013 för din del?


3 thoughts on “Topp tio 2013”

  1. Intressant lista! Kajas Resa har jag haft fördomar mot trots att jag gillade “Finns inte på kartan” som ju iofs är i en helt annan genre. Men nu ska jag ge den en chans!

    1. Det tycker jag att du ska, om inte annat för att det är ett intressant sätt att berätta en sann historia på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *