Fyra korta: Sanna historier

ett-kort-uppehall-pa-vagen-fran-auschwitzEtt kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Göran Rosenberg
Förlag: Albert Bonniers förlag (2012)
Typ och sidor: E-bok – 215 sidor
Betyg: T T
Göran Rosenberg fick Augustpriset för sin skildring av pappan som överlevde förintelsen, men inte var säker på att han klarar av att vara överlevande. Trots det blir jag inte helförtjust i historien. Det finns kärlek, sorg, hemskheter, men också lite för mycket fakta för att jag ska kunna ta in den helhet jag hade velat ha. Så tyvärr, jag blir emellanåt lite uttråkad.

overgivenÖvergiven
Anya Peters
Förlag: Bra böcker (2011)
Typ och sidor: Pocket – 332 sidor
Betyg: T T T
Anyas mamma vill inte ha sin dotter hos sig och den lilla flickan tvingas i stället växa upp hos sin moster. Ständigt utanför – och ständigt utsatt. Hennes morbror börjar plåga henne; psykiskt, fysiskt och sexuellt redan som liten. En så oerhört vidrig historia och det är så synd om Anya som får ta allting så mycket hårdare än morbrorn, även när han till slut åker in i fängelse.

438-dagar-var-berattelse-om-storpolitik-vanskap-och-tiden-som-diktaturens-fangar438 dagar – Vår berättelse om storpolitik, vänskap och tiden som diktaturens fångar
Johan Persson och Martin Schibbye
Förlag: Offside (2013)
Typ och sidor: Inbunden – 363 sidor
Betyg: T T T T T
De svenska journalisterna som fängslades i Etiopien har fascinerat mig ända sedan de kom hem. Sedan dess har jag fått lyssna på dem på Bokmässan två år i rad och även på bara Martin Schibbye här i Kalmar. Och såklart läsa deras egna ord om allt som hände. Om det är någonting som är bra berättat så är det den här historien. Så starkt, så hemskt men ändå är deras hopp det som starkast lever kvar efteråt. Läs!

en-ovantad-vanskapEn oväntad vänskap
Abdel Sellou
Förlag: Libris (2013)
Typ och sidor: Inbunden – 232 sidor
Betyg: T T T
Abdel tar jobb som personlig assistent enbart för att få rätt papper ifyllda. Men under tiden upptäcker han att han faktiskt trivs hos den totalförlamade mannen Philippe Pozzo di Borgo och kommer att stanna kvar länge. En fin historia, som gör mig sugen att se filmen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *