Temadagstipset: Förintelsens minnesdag

Temadagstipset

Vad är det här? Det finns många temadagar i vår kalender och nu förtjänar de att firas på ett litterärt sätt. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt med att varje temadag tipsa om en bok som på något sätt anknyter till dagens tema.

Hur: Du får vara precis hur logisk eller långsökt du vill, bara du förklarar varför just den bok du tipsar om passar ihop med den här dagen. Svara antingen i kommentarsfältet eller i din egen blogg, men väljer du det sistnämnda vill jag att du länkar till din blogg så jag kan hitta dit. Du behöver självklart inte vara med på varenda temadag, hoppa med när du känner för det och har ett bra tips.

Dagens tema: Förintelsens minnesdag

Pojken i randig pyjamasSom premiär skulle jag vilja tipsa om Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Historien om den lille pojken som tvingas flytta från den stora staden till ett tråkigt hus på landet för att hans pappa fått ett viktigt jobb är sorglig och hemsk på ett fint sätt. Pojken är ensam, men han har sett att det utanför hans fönster finns en gård där det bor folk i randiga pyjamasar, folk som inte är ensamma och som verkar ha roligt tillsammans. Vi förstår att pappan jobbar på förintelselägret Auschwitz, men det gör inte pojken. I stället träffar han en annan liten pojke, som har en randig pyjamas och både vänskap och avundsjuka uppstår.

 


One thought on “Temadagstipset: Förintelsens minnesdag”

  1. Vilken bra idé! Idag har även jag uppmärksammat dagen, jag skriver om nyutgivna biografin om Leon Leyson, Schindlers yngste arbetare att överleva förintelsen. Efter väldigt seg inledning är den väl värd lästiden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *