Temadagstipset: Nutelladagen och Runebergsdagen

Temadagstipset

Vad är det här? Det finns många temadagar i vår kalender och nu förtjänar de att firas på ett litterärt sätt. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt med att varje temadag tipsa om en bok som på något sätt anknyter till dagens tema.

Hur: Du får vara precis hur logisk eller långsökt du vill, bara du förklarar varför just den bok du tipsar om passar ihop med den här dagen. Svara antingen i kommentarsfältet eller i din egen blogg, men väljer du det sistnämnda vill jag att du länkar till din blogg så jag kan hitta dit. Du behöver självklart inte vara med på varenda temadag, hoppa med när du känner för det och har ett bra tips.

Dagens tema: Nutelladagen och Runebergsdagen

Nutella har aldrig varit min favorit, men däremot min systers. Hon åt det ständigt på frukostmackan ett tag – vilket jag inte kan förstå. Men jag tänker att det har en speciell smak, trots att det smakar choklad, och väljer därför att haka upp mig på just ordet smak. Smaken av Muriel Barbery handlar nämligen om en före detta matkritiker som ligger för döden och i sitt huvud håller på att gå igenom alla smaker i jakt på den godaste han ätit genom livet. Allt från det allra dyraste till det allra enklaste. Och ofta är det de enkla, små sakerna som väcker bäst minnen till liv. Och något enkelt får väl helt klart Nutella anses vara.

Runebergsdagen firas enligt Wikipedia till minne av den finländske skalden Johan Ludvig Runeberg, med litteraturaftnar och runebergstårtor. Därför skulle man ju kunna välja en finsk författare till den här dagen, men just nu kommer jag inte på någon jag har läst.

Nästa temadag: 6 februari


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *