Tre teman på en dag

Temadagstipset

Vad är det här? Det finns många temadagar i vår kalender och nu förtjänar de att firas på ett litterärt sätt. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt med att varje temadag tipsa om en bok som på något sätt anknyter till dagens tema.

Hur: Du får vara precis hur logisk eller långsökt du vill, bara du förklarar varför just den bok du tipsar om passar ihop med den här dagen. Svara antingen i kommentarsfältet eller i din egen blogg, men väljer du det sistnämnda vill jag att du länkar till din blogg så jag kan hitta dit. Du behöver självklart inte vara med på varenda temadag, hoppa med när du känner för det och har ett bra tips.

Dagens teman: Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning, Samernas nationaldag och Semikolonets dag.

Jag fullkomligt älskar semikolon och firar gladeligen dess dag (hur man nu gör det) men när det gäller boktips väljer jag den första temadagen. För en av mina absoluta favoritböcker är En blomma i Afrikas öken av Waris Dirie. Waris växer upp som nomad i Somalia och till deras kulturella traditioner hör att man könsstympar små flickor. Waris längtar som liten efter det, alla äldre flickor runt omkring har ju fått göra det och då blir man vuxen, men snart är det hennes tur att känna smärtan och plågas. När hon sedan ska giftas bort flyr hon från landet och tar sig till London där hon så småningom blir modell. Det är en hemsk historia, som även innehåller en hel del hopp. Och Waris har sedan använt sitt kända ansikte till att arbeta mot könsstympning av flickor.

Nästa temadag: 7 februari


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *